Wanneer is je BBQ klaar om te grillen?
Begin pas met grillen wanneer je BBQ de juiste temperatuur heeft bereikt. Hoewel deze tip logisch klinkt, zien we nog vaak dat het misgaat. Goede voorbereiding is immers het halve werk.
Steek je barbecue aan met een duidelijk plan: wat wil je wanneer grillen en welke temperatuur moet de grillomgeving hebben? Als je begint te grillen terwijl de temperatuur niet optimaal is, lever je in op de kwaliteit van je gerechten.
Is de barbecue nog te koud? Dan kun je afscheid nemen van mooie grillstrepen en een diepe rokerige smaak. Bovendien loop je het risico dat je vlees aan het rooster blijft plakken.
Is de barbecue te heet? Dan dreig je je gerechten compleet door te bakken, waardoor ze taai worden, of erger nog, verbrand aan de buitenkant maar niet gaar vanbinnen.
Voorverwarmen duurt niet lang en is het wachten dubbel en dwars waard. Met de verschillende thermometers van Meater weet je altijd zeker dat je goed zit.
BBQ op juiste temperatuur
- 1
Zorg ervoor dat je BBQ goed heet is voordat je begint met grillen. Een houtskool BBQ, zoals een Kamado, heeft wat meer tijd nodig om op temperatuur te komen dan een gasbarbecue. Steek de Kamado ongeveer een uur van tevoren aan, afhankelijk van de gewenste temperatuur. Wanneer de houtskool een grijze aslaag heeft, weet je dat je BBQ de juiste hitte heeft bereikt om het vlees perfect te kunnen grillen.
- 2
Je kunt ook je handen gebruiken om te bepalen of de temperatuur van je BBQ goed is. Houd je hand ongeveer 15 centimeter boven het midden van de houtskool. De tijd die je hand comfortabel boven de BBQ kunt houden, geeft een indicatie van de warmte. 10 seconden betekent lage warmte, 6-8 seconden staat voor medium warmte en 2-4 seconden duidt op hoge warmte.