Porchetta van de BBQ
Porchetta (je spreekt het uit als Porketta) is een echte Italiaanse specialiteit.
Direct naar bereidingswijzeBuikspek
4 kgItaliaanse kruiden
Knoflook
Peper
Zout
Ingrediënten voor 10 personen
Kamado
Rottiserie
Houtskool
Aanmaakwokkels
BBQ handschoenen
Scherp (of kartel)mes
Presenteerplank
Slagerstouw
Benodigdheden
Bereidingswijze:
- 1
Vlees voorbereiden
Snijd kruislings inkepingen in de vleeskant van het buikspek. Wrijf de Italiaanse kruiden stevig in het vlees en masseer het goed in de snedes.
Gebruik je een stuk met zwoerd? Prik dan met een scherp mes of satéprikker zo veel mogelijk kleine gaatjes in de huid en wrijf het in met zout. Voeg eventueel een snufje baking soda toe – dit helpt om de huid later extra krokant te krijgen.
- 2
In de koelkast
Leg het buikspek met de huid naar boven op een rekje of bord. Laat het onafgedekt een nacht rusten in de koelkast. Zo droogt de huid mooi op, wat helpt bij het krokant maken later.
- 3
Rol en bind
Haal het buikspek uit de koelkast. Schraap eventueel overtollig zout van de huid. Rol het strak op tot een stevige rol en bind deze om de paar centimeter vast met slagerstouw. Zorg dat het geheel stevig vastzit. Rijg de rol aan het spit en zet apart.
- 4
BBQ opstarten
Steek je BBQ aan en richt ‘m in voor indirect grillen. Zorg voor een temperatuur van ongeveer 130°C. Hang het spit met de porchetta erin en laat het draaien. Laat het vlees minstens 3 uur draaien op deze temperatuur. Gebruik een vleesthermometer om in de gaten te houden of het vlees richting de 65–70°C kerntemperatuur gaat.
- 5
Hitte erop
Zodra het vlees goed gaar is, draai je de temperatuur van je BBQ omhoog naar 240–250°C. Laat het spit gewoon doorlopen. In dit laatste halfuur krijgt de huid zijn structuur en knapperigheid. Dit is het moment waarop het zwoerd (als je dat gebruikt) mooi gaat poppen en bubbelen.
- 6
Rusten
Als het huidje krokant is en de kleur goed, haal je het spit van de BBQ. Laat de porchetta minimaal 15 tot 30 minuten rusten onder aluminiumfolie. Niet overslaan – dit zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft bij het aansnijden.
- 7
Serveren
Snijd de porchetta in dikke plakken. Serveer zoals het is, of op een goed stuk brood met wat grove mosterd of salsa verde. Alles erop en eraan? Dan ook wat geroosterde groenten erbij en je hebt een complete maaltijd.
En nu…. genieten!