Spare-ribs volgens de 3-2-1 methode
Spareribs van het Ibericovarken zijn toch wel de rolls roys van alle ribs! Het halfwilde Ibérico varken is afkomstig uit de Spaanse provincie Extremadura. De Pata Negra (zwarte hoef) Ibérico wordt als de lekkerste soort beschouwd. Het Ibérico varken heeft zich in de loop der eeuwen aangepast aan extreme klimaatomstandigheden. Het kan met weinig voedsel leven en ontwikkelt toch snel vetweefsel. Dat resulteert in een fijne dooradering en een structuur die vergelijkbaar is met de structuur van Wagyu. Het vet smelt al bij kamertemperatuur en dat geeft het vlees een unieke smaak. We masseren de ribs in met een homemade dryrub en roken de ribs vervolgens op lage temperatuur met Whiskeybarrel hout. Daarna garen ze 2 uur ingepakt met boter en appelsap verder en op het laatst grillen we ze nog even af met een BBQ saus naar keuze. Delicious!
Spare-Ribs
3 kgBBQ rub
BBQ saus
Boter
50 grBruine basterdsuiker
6 tlAppelsap
100 ml
Ingrediënten voor 4 personen
Tip van de chef
Pak een aluminium bakje en een schaal, til het pakketje half op, maak een gaatje en giet eerst het sap in het bakje en leg vervolgens de ribs op de schaal. Geloof mij, zo voorkom je een hoop rotzooi en heb je je BBQ niet langer als nodig open.
BBQ
Houtskool
Aanmaakwokkels
BBQ tang
Thermometer
Butcherpaper
Serveerplank
Rookhout
Drippan
Benodigdheden
Bereidingswijze:
- 1
Breng de BBQ naar een temperatuur van 110 C° en gebruik de indirecte methode (zet wel een lekbak onder de ribs).
- 2
Ontvlies de Ribs door de achterkant van bijvoorbeeld een lepel of schroevendraaier (wel schoon natuurlijk) tussen het vlies en het vlees te wringen tot er voldoende ruimte ontstaat zodat je een vinger van de ene naar de andere kant kunt steken. Maak voorzichtig meer ruimte en trek het vlies van de rib af.
- 3
- 4
Na 3 uur is het tijd om de Ribs in te pakken. Dit kan met zowel aluminiumfolie als (en liever) Butcherpaper. Leg de Ribs met de vleeskant naar beneden en voeg een scheutje appelsap, 2 klontjes boter en 2 theelepels Bastard sugar toe. Vouw er nu voorzichtig pakketjes van (let op dat er geen gaatjes ontstaan door de botjes). Leg nu voor 2 uur terug op de BBQ.
- 5
Je kunt nu met de laatste fase aan de gang. Haal de ribs uit de verpakking. Smeer de Ribs in met je favoriete BBQ saus en laat ze nog 1 uur droogbakken.
- 6
Afhankelijk van het soort vlees wat je gebruikt kan de duur afwijken. Wij hebben met de Iberico ribs iedere fase met minimaal 50% ingekort.
Populaire categoriën
- Kamado
- Pellet Grill
- Hoofdgerechten
- Simpel
- Borrelbites
- Bijgerecht
- Varkensvlees
- Rundvlees
- Offset smoker
- Low & Slow
- Voorgerechten
- All-in-one-grill
- Shichirin
- Open vuur met driepoot
- Kippenvlees
- Overige
- Out of the box recepten
- Smoken
- Wild & gevogelte
- Vis
- Vega(n)
- Dranken
- Culinair
- Desserts
- Wild
- Schaal- en schelpdieren
- Sauzen
- Lamsvlees