Daging Rendang
In de koude wintermaanden staat bij Meat Dennis altijd steevast Vlaamse stoof van de Bastard op het menu. Heerlijk gestoofd rundvlees met bier en ontbijtkoek. Op een dag dat de stoof lekker stond te pruttelen was het team bezig met de samenstelling van ons Indo BBQ menu en toen viel gelijk het kwartje. Daging Rendag van de BBQ! Waarom hadden we dit niet eerder bedacht? Bier vervangen we door kokosmelk en verder houden we ons vast aan de klassieke ingredienten. Het wordt extra speciaal door de “Charcoal” flavour. Daarnaast gebruiken we natuurlijk wel de allerbeste sukadelappen van het Creekstone rund uit Amerika. Het vlees blijft goed in vorm, maar smelt vervolgens in je mond. Heeeeerlijk!
Goede kwaliteit sukade
2,5 KgKokosmelk (Aroy-d)
600 mlRunderbouillon
400 mlDaun salam (en anders gewoon laurier)
5 StuksDjeroek poeroet (of anders sap en rasp van een limoen)
5 StuksArachideolie
4 elBango ketjap
200 mlSereh (citroengras)
2 stenegelsKorianderzaad
5 tlKomijnzaad
3 tlZout
1 tlKurkuma
1 tlKnoflook
Halve bolRawit of lombok
5 of meerSjalotjes
5 StuksVerse geraspte gember
1 DuimVerse (en geraspte) galangal
2 Duimen (als je dit niet kunt vinden dan meer gember)Trassi
2 tlPalmsuiker
2 tlGeroosterde kemirinoten
10 Stuks (roosteren is belangrijk, anders zijn ze licht giftig)
Ingrediënten voor 10 personen
Tip van de chef
Grill de sukade op de bbq!
Kamado
Houtskool
Aanmaakwokkels
RVS rooster
Dutch oven
Scherp vleesmes
Snijplank
Gietijzeren rooster
Benodigdheden
Bereidingswijze:
- 1
Snijd de Sukade in plakken van ca. 2 centimeter en laat even op temperatuur komen. Rooster ze vervolgens in direct vuur op het gietijzeren rooster. De tijd is in dit stadium niet zo belangrijk, maar zorg ervoor dat je Maillardreactie goed op gang krijgt. Die mooie grillstrepen en bijbehorende karamelisatie is hetgeen je namelijk naar op zoek bent. Haal het vlees van de BBQ en laat nu goed rusten.
- 2
Nu kan je alvast aan de slag gaan met je boemboe. Zet je Dutch oven op de BBQ en laat goed warm worden. Maal ondertussen alle ingrediënten voor de boemboe in een vijzel tot een pasta (je kan overigens valsspelen door een keukenmachine hiervoor te gebruiken, maar dan ga je wel inleveren op smaak!). Doe de olie in de Dutch oven en fruit de boemboe tot al die heerlijke geuren vrijkomen. Ondertussen kan je alvast de sukade in blokjes snijden.
- 3
Bak op het laatste moment de daun salam, djerek poeroet en gekneusde sereh even mee. Voeg de sukade toe, laat ook even meebakken en voeg als laatste de kokosmelk, bouillon en ketjap toe. Breng nu je BBQ naar de lagere temperatuur en laat de rendang vervolgens rustig op 130 graden zeker 3 tot 3,5 uur sudderen. Is de rendang na 3,5 uur nog te dun? Zet je Dutch oven dan zonder deksel in de BBQ en check om de 15 minuten even hoe het ervoor staat.
Selemat Makan!
Populaire categoriën
- Kamado
- Pellet Grill
- Hoofdgerechten
- Simpel
- Borrelbites
- Bijgerecht
- Varkensvlees
- Rundvlees
- Offset smoker
- Low & Slow
- Voorgerechten
- All-in-one-grill
- Shichirin
- Open vuur met driepoot
- Kippenvlees
- Overige
- Out of the box recepten
- Smoken
- Wild & gevogelte
- Vis
- Vega(n)
- Dranken
- Culinair
- Desserts
- Wild
- Schaal- en schelpdieren
- Sauzen
- Lamsvlees