Porchetta
Porchetta (je spreekt het uit als Porketta) is een echte Italiaanse specialiteit.
Buikspek
4 kgItaliaanse kruiden
Knoflook
Peper
Zout
Ingrediënten voor 10 personen
Kamado
Rottiserie
Houtskool
Aanmaakwokkels
BBQ handschoenen
Scherp (of kartel)mes
Presenteerplank
Slagerstouw
Benodigdheden
Bereidingswijze:
- 1
Een heerlijk mals opgerold stuk buikspek, gevuld met Italiaanse kruiden en een heerlijke crackling skin. Wij gebruiken bij voorkeur buikspek (wij hebben de voorkeur om zonder zwoerd te gebruiken) van the Duke of Berkshire varkens en garen deze ruim 3 uur op indirecte hitte op 130C° (1e fase). Om die heerlijke krokante huid te krijgen voeren we in de 2e fase de temperatuur het laatste half uur flink op en verhogen deze naar ruim 240C° en afgrillen maar……. je weet niet wat je proeft!
- 2
Het beste is om het stuk buikspek een dag van tevoren voor te bereiden. Maak inkepingen in de vleeskant en smeer de kruiden hierin. Mocht je wel een stuk met zoerd gebruiken prik er dan met een scherp mes gaatjes in. Wrijf de huidkant in met zout (en baking soda i.g.v. zwoerd). Pak het in en leg een nachtje weg in de koelkast.
- 3
- 4
Laat het spit nu de komende 4 uur zijn werk doen. Stook voor het laatste half uurtje je BBQ op naar 240 graden. Je kan in de tussentijd gewoon je spit laten draaien. Je gaat in dit half uurtje die heerlijke crackling skin creëren.
- 5
Als je tevreden bent over het huidje en de kleur kan je de BBQ uitzetten en de Porchetta van van het spit afhalen. Het is nu heel belangrijk om de Porchetta even 15 tot 30 minuten te laten rusten. Daarna kan je deze snijden en heerlijk opeten!
Populaire categoriën
- Kamado
- Pellet Grill
- Hoofdgerechten
- Simpel
- Borrelbites
- Bijgerecht
- Varkensvlees
- Rundvlees
- Offset smoker
- Low & Slow
- Voorgerechten
- All-in-one-grill
- Shichirin
- Open vuur met driepoot
- Kippenvlees
- Overige
- Out of the box recepten
- Smoken
- Wild & gevogelte
- Vis
- Vega(n)
- Dranken
- Culinair
- Desserts
- Wild
- Schaal- en schelpdieren
- Sauzen
- Lamsvlees