Warmgerookte Zalmzijde
Met een verse zalm weten de crewmembers van Meat Dennis wel raad. In de ochtend wordt deze vers afgehaald bij onze vaste leverancier en vervolgens ontschubd en gefileerd. Dan wordt de zalmzijde licht gepekeld met een blend van zout, suiker en indien gewenst wat whiskey. Vervolgens wordt de zijde gerookt met hout van oude whiskybarrels op 95℃. En na een tijdje roken in whiskeybarrel wood is het smullen geblazen!
Superverse zalm (liefst maat 4/5)
zijdeZeezoutflakes
Naar smaakFurikake kruiden
Naar smaak
Ingrediënten voor 8 personen
Bereidingswijze:
- 1
Ondanks dat het recept in de omschrijving een heerlijke bereiding van een zalmzijde betreft kan het nog simpeler! En deze simpelere methode is net zo heerlijk! Wat wel belangrijk is, en ik kan dit niet vaak genoeg benadrukken, zorg dat je echt superverse vis hebt! Dus…..ruikt je vis naar vis??…..dan kan je het beste weer even terug naar de visboer gaan.
- 2
Stook de BBQ op tot 107℃. Dep de vis indien nodig droog (dit zorgt ervoor dat de rook beter wordt opgenomen) en laat de zalm even op temperatuur komen. Als de gewenste temperatuur bereikt is stop je 4 rookchunks in de firepits (bij een pellet grill hoeft dit natuurlijk niet).
- 3
Leg de vis op een stuk butcherpaper in de BBQ en steek je thermometer in de kern. We gaan de zalm tot maximaal 44℃ in de kern verwarmen. Gezien vis altijd snel doorgaart, stel ik mijn alarm altijd op 42℃ in. Dan heb je tijd om de zalm uit de BBQ te halen zonder dat die doorslaat. Veel mensen vinden deze kerntemperatuur vaak wat eng om te doen, maar weet dat met deze kerntemperatuur het midden van de zalm nog heerlijk rosé en sappig is. En geen zorgen…..wil je je zalm wat gaarder hebben, dan neem je gewoon de buitenste (of dunnere) stukjes. Strooi saltflakes en wat Furikake over de zalm en eat it when still warm!
Populaire categoriën
- Kamado
- Pellet Grill
- Hoofdgerechten
- Simpel
- Borrelbites
- Bijgerecht
- Varkensvlees
- Rundvlees
- Offset smoker
- Low & Slow
- Voorgerechten
- All-in-one-grill
- Shichirin
- Open vuur met driepoot
- Kippenvlees
- Overige
- Out of the box recepten
- Smoken
- Wild & gevogelte
- Vis
- Vega(n)
- Dranken
- Culinair
- Desserts
- Wild
- Schaal- en schelpdieren
- Sauzen
- Lamsvlees